De Rijswaard Baksteen

60% of 100
1Beoordeling
Gemiddelde beoordeling6 van 10
Steen voor steen goed!

Een passende oplossing voor elk bouwproject, dankzij een uitgebreide collectie handvorm en vormbak sorteringen.

per pagina

3 producten

 1. Rijswaard Vormbak Waalformaat Bekijk Product
  Rijswaard Vormbak Waalformaat
  Vanaf € 0,31 per stuk
  Direct de laagste prijs
  €0,26 excl. btw
  Bekijk product
 2. Rijswaard Handvorm Waalformaat Redux Collectie Bekijk Product
  Rijswaard Redux Handvorm Waalformaat
  Vanaf € 0,38 per stuk
  Direct de laagste prijs
  €0,31 excl. btw
  Bekijk product
 3. Waardering:
  50%
  Rijswaard Handvorm Waalformaat Bekijk Product
  Rijswaard Handvorm Waalformaat
  Vanaf € 0,34 per stuk
  Direct de laagste prijs
  €0,28 excl. btw
  Bekijk product
per pagina

3 producten

Advies nodig?

Vraag de specialist!

Al ruim 100 jaar levert Steenfabriek de Rijswaard bv gevelstenen voor zowel woningen als gebouwen met een andere bestemming. Om altijd de beste kwaliteit te kunnen leveren, streeft de Rijswaard naar innovatie. Met het gebruik van de nieuwste machines wordt de kwaliteit van de stenen gewaarborgd, evenals een efficiënt productieproces. Dit stelt de Rijswaard Aalst in staat om op jaarbasis maar liefst 120.000.000 bakstenen te produceren.

Welke klei gebruikt de Rijswaard?

Om bakstenen te kunnen produceren met een variëteit aan kleuren, maakt de Rijswaard gebruik van klei afkomstig uit diverse gebieden. Zo wordt de klei gewonnen in de ui terwaarden van de grote rivieren in Nederland, maar ook in het Duitse Westerwald. De Rijswaard gebruikt de volgende drie soorten klei voor de productie van gevelstenen:

 • Roodbruine klei
 • Bronsbruine klei
 • Naturel klei

De Rijswaard

Hoe verkrijgt de Rijswaard metselsteen zijn kleur?

Welke kleur de steen krijgt, is mede afhankelijk van de temperatuur waarin de stenen gebakken worden. Elke kleur heeft zijn eigen baktemperatuur, waardoor er slechts één steenkleur geproduceerd kan worden per cyclus. Mangaan stenen worden verwarmd tot 1050 °C, rode stenen tot 1060 °C en om gele stenen te verkrijgen dient de temperatuur van de oven 1080 °C te bedragen.

Hoe komt de Rijswaard vormbak baksteen tot stand?

De Rijswaard gevelstenen worden volgens een vast stramien geproduceerd. De klei die gewonnen wordt uit de diverse wateren wordt op een kleibult gelegd. Deze kleibult wordt zorgvuldig laag voor laag opgebouwd. Om ervoor te zorgen dat er uit alle lagen klei vandaan gehaald wordt, wordt de klei diagonaal afgegraven alvorens het productieproces van start gaat. Vervolgens wordt de klei:

 • Gemengd met kalk of mangaan en water;
 • Naar de kollergang gebracht voor het vermalen van eventuele steentjes en andere oneffenheden en vervolgens gewalst;
 • Laag voor laag opgeslagen in de kleikelder, diagonaal opgeschept met een baggermachine en vervoerd richting de steenpers;
 • Nogmaals vermengd met water en geperst in de steenpers, waarna de stenen gedroogd worden;
 • Vervoerd naar de zetmachine en op tunnelovenwagens gestapeld, waarna de stenen de oven ingaan.

Ook in ons assortiment vindt u vormbak gevelstenen van de Rijswaard, namelijk: 

Productie van de Rijswaard handvormstenen

Om de grillige vorm van de handvormsteen te verkrijgen, wordt de klei in een vorm geworpen door een machine. De overtollige klei wordt afgesneden met een draad, waarna de bakken gekeerd worden en op de droogplaat geleegd worden. Nadat de klei gereinigd en bezand is, wordt het proces herhaald. Daarna zijn de stenen klaar voor de zetmachine om vervolgens de oven in te gaan. In ons assortiment vindt u:

Kernwaarden de Rijswaard

Duurzame productie en energiebesparing zijn belangrijke speerpunten van de Rijswaard. Zo beschikt de Rijswaard over speciale installaties die ervoor zorgen dat de warmte die vrijkomt uit de rookgassen teruggewonnen wordt. Vervolgens kan deze warmte omgezet worden in nieuwe energie. Ook de restwarmte die tijdens het afkoelen vrijkomt, wordt in de drogerij hergebruikt. Tevens wordt vuil spoelwater hergebruikt in het productieproces. Stoffen die schadelijk zijn voor het milieu worden zo min mogelijk gebruikt. De Rijswaard draagt bovendien zorg voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van de werknemers.

Heeft u een mooie steen van de Rijswaard gevonden? Bestel deze dan direct via de webshop of vraag een offerte aan! Ook kunt u een monsterdoos bestellen. Zo kunt u in alle rust bekijken welke steen het beste bij u en uw woonwensen past!

De Rijswaard