Winkelwagen incl. BTW excl. BTW
0 producten

 

Sleiderink - Groothandel in Bouwmaterialen - Ook online!

Heeft u een vraag?

0541 - 35 44 44

Fermacell Gipsvezelplaat 2600 x 1200 mm

“ze maken waar ,waar ze voor staan”
Door paul veenink op 02-09-2017 | Toon alle reviews
 • Gratis verzending bij afname vanaf €1.500,-
Vanaf € 22,35 per plaat
(€ 18,47 excl. btw)
Kies een optie...

* Verplichte velden

Vanaf € 22,35 per plaat
(€ 18,47 excl. btw)
platen

In voorraadLevering in 1 tot 3 werkdagen

Transportkosten: € 48,99 i
Afhalen in overleg i
 1. Prijs
 2. Productomschrijving
 3. Verwante producten
 4. Specificaties
 5. Staffelkorting
 6. Reviews
 7. Verwerkingsadvies
Productomschrijving

Productomschrijving

Fermacell Gipsvezelplaten bestaan uit gips en papiervezels die beide worden gewonnen uit een recyclingsprocedé van afvalmaterialen. Een homogeen mengsel van deze twee natuurlijke grondstoffen wordt op een computerbestuurde productiestraat na toevoeging van water – zonder andere bindmiddelen – onder hoge druk tot stabiele en reukneutrale platen geperst, gedroogd en op maat gesneden. Dit is een innovatief en ecologisch verantwoord productieproces met uiterst strenge kwaliteitscontroles (o.a. KOMO/ KIWA).

fermacell is een afbouwplaat, een brandwerende plaat en een plaat voor vochtige ruimtes tegelijk. De samenstelling van het materiaal van fermacell wordt door het proefrapport van het “Institut für Bautechnik, Berlin (nicht brennbare Baustoffe der Klasse A 2 - Prüfzeichen PA-III 4.6) aangetoond. Door een producttest heeft het “Österreichische Institut für Baubiologie, Wien” de fermacell Gipsvezelplaat als bouwbiologisch aan te raden ingeschaald. Van het “Institut für Baubiologie Rosenheim GmbH” werd op basis van de uitstekende testresultaten aan alle nederzettingen voor het product fermacell een keurmerk verleend. Ook het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) constateerde dat het gebruik van fermacell Afbouwplaten vanuit bouwbiologisch en bouwecologisch oogpunt als een bij voorkeur toe te passen product (klasse 1b) aan te merken valt. Echter, wilt u de plaat gaan toepassen als hitteschild achter een kachel, dan is het raadzaam om te gaan voor onze Promatect-H platen. 

Toepassingsbereik van Fermacell Gipsvezelplaat

 • Scheidingswanden (niet dragend met stalen of houten onderconstructie)
 • Scheidingswanden (dragend met stalen of houten onderconstructie)
 • Woningscheidende wanden (dragend en niet dragend)
 • Brandwerende wanden (dragend en niet dragend)
 • Geluidsisolerende wanden (dragend en niet dragend)
 • Prefab gevelpuien (dragend en niet dragend met houten onderconstructie)
 • Buitenwanden (dragend met houten onderconstructie)
 • Voorzetwanden/ schachtwanden
 • Wandbekledingen
 • Brandwerende en geluidsisolerende plafonds
 • Plafondbekledingen
 • Zolderafwerking (bekleding van plafonds, schuine daken en drempels)
Verwante producten

Verwante producten

Specificaties

Specificaties

Plaatsoort Fermacell
Toepassing Universele bouwplaat voor wanden en plafonds
Afmeting 2600 x 1200 mm
Werkende maat 2600 x 1200
Kenmerken Gipsvezelplaat
Materiaal Gipsvezelplaat
Staffelkorting

Staffelkorting

Advies nodig?

Advies nodig?

Vraag het de product specialist:

Reviews

Reviews over Fermacell Gipsvezelplaat 2600x1200 mm

Fermacell Gipsvezelplaat 2600x1200 mm

Beoordeling op basis van 1 review(s)

“ze maken waar ,waar ze voor staan” Door paul veenink op 2 september 2017
 1. levering vrijwel op afspraak
 2. goeie communicatie
 3. goed materiaal zonder schade

zeer prettige omgang en levering.
zou zeker aanraden om hier uw spullen aan te schaffen!

1 artikel(en)

Schrijf een review over Fermacell Gipsvezelplaat 2600 x 1200 mm

Leuk dat u een review komt schrijven!

Uw mening helpt anderen met hun keuze.

Verwerkingsadvies

Verwerkingsadvies

Gereedschap voor de bewerking

Door de vezelversterkte homogene structuur zijn fermacell Gipsvezelplaten gemakkelijk te bewerken en te verwerken. Speciale gereedschappen zijn niet nodig.

Gangbaar gereedschap, zoals het gewoonlijk in de droge binnenafbouw gebruikt wordt, is voldoende.

Het op maat maken van de platen met het Fermacell Platenvoorsnijmes is toepasbaar bij de gipsvoegmethode.

Het aangeven van de snijlijn, en het inkerven en breken van de Fermacell afbouwplaten dient op een gunstige werkhoogte te gebeuren. Bijvoorbeeld op de pallet of op een werkbank. Het op-maat-snijden is heel eenvoudig.

De snijlijn van tevoren met potlood markeren, daarna met het platenvoorsnijmes inkerven, hierbij een rechte lat of rei gebruiken. De ingesneden lijn wordt tot de rand van de werkbank of van de stapel platen geschoven, waarbij het grootste gedeelte van de plaat stevig moet blijven liggen op de plaat. Het uistekende gedeelte van de plaat wordt over de kant afgebroken. Het is niet nodig de Fermacell Gipsvezelplaat aan de achterzijde in te kerven of in te snijden. Er ontstaat een grove rand die geschikt is voor randaansluitingen en gipsvoegmethode.

Naar keuze kunnen de Fermacell afbouwplaten gezaagd worden met een voor gipsvezelplaten geschikte handzaag of bij grote hoeveelheden kan gebruikt gemaakt worden van een cirkelzaag.

Een goede stofafzuiging met gesloten (inval) cirkelzaag met huis is hierbij onmisbaar. Om stof aan de onderzijde te voorkomen is het raadzaam de platen op elkaar te laten liggen als men de plaat zaagt. Natuurlijk moet dan wel een inval-cirkelzaag op de goede plaatdikte worden ingesteld om beschadiging van de onderliggende plaat te voorkomen.

De zaagbladen dienen van hardmetalen punten te zijn voorzien. Grof getand blad bij een laag toerental. Door het toerental van de zaagmachine terug te draaien kan de stofverspreiding beperkt worden.

Bij hoekvormige uitkepingen moet een kant worden ingezaagd, de andere kant kan worden ingekerfd met het platenvoorsnijmes en afgebroken. Bij U-vormige uitkepingen moeten twee kanten worden ingezaagd en een kant worden ingekerfd en afgebroken.

De zijkanten van de Fermacell afbouwplaten behoeven alleen glad geschaafd te worden, indien zij onderling verlijmd dienen te worden met de lijmvoegmethode of buitenhoeken vormen of in het zicht blijven. Het afvoegen van de platen bij de gipsvoegmethode wordt niet bemoeilijkt door ongeschaafde kanten.

Bevestigen: Schroeven en nieten

Fermacell Afbouwplaten hebben het voordeel dat ze geschroefd of geniet kunnen worden tot dichtbij de rand (ca. 10 mm) zonder dat deze afbreekt.

Op een metalen onderconstructie moeten de Fermacell afbouwplaten geschroefd worden met Fermacell Snelbouwschroeven, andere schroeven zijn niet geschikt. In de praktijk is gebleken dat voor het schroeven, elektrische schroefmachines (4000-5000 omw./min) het meest geschikt zijn.

Bij de bevestiging van de Fermacell afbouwplaten op een houten achterconstructie kan tevens gebruik worden gemaakt van de Fermacell Snelbouwschroeven.

Eenvoudiger en sneller is het vastnieten/vastnagelen van de platen met de hiervoor geschikte niet-/nagelmachine.

Verlijming van Fermacell op muren

Eisen aan de ondergrond
De ondergrond moet droog, draagkrachtig, vlak en krimpvrij zijn. De ondergrond moet afgesloten zijn voor optrekkend vocht en beschermd tegen regendoorslag. Leem of pleisterwerk van leem zijn niet geschikt als ondergrond. Bij een ondercnstructie bestaande uit hardschuim is nadere advisering noodzakelijk. Los pleisterwerk, verflagen, resten behang, behangsellijm, bekistingsolie (bij beton) en verontreinigingen verwijderen alvorens de platen worden aangebracht. Indien men op de op de vloeren gebruik wenst te maken van giet- of smeervloeren, mag pas met het aanbrengen van de Fermacell platen met gipslijm en met het voegen worden begonnen, nadat deze vloerafwerking is afgekoeld.

Vanwege de speciale eigenschappen van Fermacell gipslijm is een speciale voorbehandeling van een sterk zuigende ondergrond, bijv. Cellenbeton, niet noodzakelijk. Kleine oneffenheden in de muur tot 20 mm, worden ondervangen bij het aanbrengen van de platen met Fermacell Gipslijm. Grotere oneffenheden dienen voor het verlijmen te worden uitgevlakt.

Indien geen duidelijkheid bestaat over de draagkrachtigheid van de ondergrond, dient men voor een mechanische bevestiging, met houten latten of stalen profielen, te kiezen.

Fermacell Gipslijm

Voor het verlijmen op muren de Fermacell platen uisluitend aanbrengen met fermacell gipslijm.

Aanmaken van Fermacell Gipslijm.

 • Schone emmer, schoon gereeedschap, schoon water (voorkomt het voortijdig uitharden van de gipslijm)
 • Fermacell Gipslijm aan het water toevoegen.
 • Mengverhouding ca. 10 kg gipslijm in ca. 6 L water
 • Circa 2 minuten laten besterven
 • Roeren tot het mengsel klontvrij is
 • Indien het mengsel te dus is, nog een beetje gipslijm nastrooien (wanneer men de pleisterspaan verticaal houdt, mag de gipslijm hier net niet vanaf glijden)
 • Het mengsel kan gedurende 35 minuten worden verwerkt.

Attentie!

Door achtergebleven, hard geworden gipsresten in de emmer wordt nieuw aangemaakte gipslijm aanzienlijk sneller hard.

Fermacell Gipslijm is verkrijgbaar in zakken van 5 kg en is geschikt voor verminging met de hand of machinaal (bijv. Boormachine of mengstaaf).

Verlijmen van Fermacell afbouwplaten op schoorsteenmuren

Bij het aanbrengen van Fermacell platen op schoorsteenmantelingen moet de gipslijm worden aangebracht op het gehele oppervlak van de muur. De laag gipslijm mag niet dunner zijn dan 15 mm. Bij (horizontale) fookgasdoorvoer dient een afstand tussen deze afvoerpijp en de Fermacell platen 200 mm in acht worden genomen. Deze opening dient met Fermacell Gipslijm volledig opgevuld te worden.

Verlijmen op een zeer vlakke ondergrond

Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij een ondergrond van metselwerk van cellenbetonpanelen of bij zeer egale betonvlakken. De iets dunner aangemaakte Fermacell Gipslijm wordt in banen aangebracht op de achterkant van de Fermacell Gipsvezelplaat. De afstand tussen de banen en de plaatrand is max. 50 mm. Fermacell Gipslijm mag niet in de voegen dringen. Bij Fermacell platen met een dikte van 10 mm een afstand tussen de banen aanhouden van maximaal 400 mm. De platen met op de achterkant Fermacell Gipslijm worden licht tegen de wand gedrukt en met een rei tot een vlak geheel aangedrukt. Per m2 muuroppervlak is ca. 1,5-2 kg Fermacell Gipslijm benodigd.

Aanbrengen op een normaal vlakke ondergrond

Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij metselwerk van bakstenen, kalkzandstenen of bepaalde soorten holle blokstenen (lichte bakstenen, krimp en rekvrij)

Fermacell Gipslijm wordt aangebracht in buistdikke dotten en banen op de achterkant van de platen. De afstand tussen de dotten/banen onderling dient bij Fermacell platen met een dikte van 10 mm niet groter te zijn dan 450 mm, bij een plaatdikte van 12,5 niet groter dan 600 mm. De afstand tussen de dotten/banen en de plaatrand mag niet meer zijn dan 50 mm.

De Fermacell Gipslijm moet op alle punten een vaste verbinding tussen plaat en ondergrond vormen. Bij deuraansluitingen en in het bereik van wastafels, consoles etc. Moet de Fermacell Gipslijm over het hele vlak van de Fermacell Gipsvezeplaten worden aangebracht. De statische bevestiging moet in de bouwkundige muur plaats vinden.

Wanden van cellenbeton moeten voor het aanbrengen van de Fermacell Gipsvezelplaten goed worden afgeborsteld.

Er is 3 tot 4 kg Fermacell Gipslijm nodig per m² wandoppervlak.