Stenen en klinkers kopen
Stenen en klinkers worden vaak gebruikt voor het bestraten van tuinen, wegen, opritten en terrassen. Ze worden daarom ook wel straatklinkers, straatstenen of straatbakstenen genoemd.
Het verharden van een oprit, het aanleggen van een terras of het creëren van een looppad door je tuin. Het zijn heel verschillende klussen, maar kunnen allemaal gerealiseerd worden met een steen of een klinker. Ons assortiment stenen en klinkers is heel erg breed, en daarom hebben we het opgedeeld in de volgende subcategorieën:
Welke soorten stenen en klinkers zijn er?
Heel kort door de bocht zijn er twee soorten stenen en klinkers. Dit zijn de betonklinkers en de gebakken klinkers. Dit zijn de meest gekozen materialen. Er zijn een paar grote verschillen tussen deze soorten straatstenen.
Er zijn een paar grote verschillen tussen betonklinkers en gebakken klinkers. Allereerst het materiaal. Waar betonklinkers worden gemaakt van – de naam zegt het al – beton, wordt gebakken bestrating gemaakt van klei. Daarnaast kan ook het verschil in onderhoud een belangrijke rol spelen voor je uiteindelijke keuze. Zo hebben alg en mos een stuk minder vat op gebakken klinkers dan op betonklinkers, dus heb je aan gebakken klinkers minder onderhoud. Verder gaan gebakken stenen en klinkers langer mee dan betonklinkers en verliezen ze minder snel hun kleur.
Welke afmetingen straatstenen kun je kopen?
Wat ook belangrijk is bij het kiezen van straatstenen, is de afmeting. De meest bekende afmetingen van stenen en klinkers zijn Waalformaat en Dikformaat. Eerstgenoemde, ook bekend als Waaltjes of Waalklinkers, zijn relatief klein. Hierdoor kun je met waaltjes stenen eenvoudig verschillende legpatronen maken. Ook sierranden of slingerpaden zijn met Waalklinkers geen probleem.
Stenen in Dikformaat zijn daarentegen iets forser dan de waalklinkers. Deze waaltjes worden daarom vaak gebruikt voor grotere oppervlaktes, zoals opritten of parkeerplaatsen. Toch zijn ze ook prima geschikt voor in je tuin.
Naast deze twee bekende afmetingen bieden we nog veel meer afmetingen stenen en klinkers aan. Van de 10x10 cm van Tambour tot aan de grotere 33x11 Romano’s en van het bekende Keiformaat tot aan de betonnen H-klinkers; we hebben het allemaal.
Getrommelde of strakke stenen en klinkers?
Dat de kleur, de afmeting en het legverband van een steen of klinker de sfeer bepaalt, is bekend. Maar ook de afwerking heeft een grote invloed. De meeste stenen en klinkers zijn getrommeld. Dit houdt in dat het product tijdens het productieproces getrommeld is, waardoor ze een verouderd uiterlijk hebben gekregen. Dit geeft een klassieke sfeer.
Ongetrommelde stenen en klinkers, ook wel strakke bestrating genoemd, zijn niet getrommeld tijdens het productieproces. Hierdoor hebben ze een moderne, strakke uitstraling, wat ook weer een moderne look geeft aan je oprit, terras of pad. Een goed voorbeeld hiervan zijn de betonklinkers.
Ben je op zoek naar een specifiek merk of naar een bekende serie? Hieronder vind je onze meest verkochte series en de leveranciers waarvan wij straatstenen verkopen.
Onze merken stenen en klinkers
Ons assortiment bestaat uit stenen en klinkers van verschillende leveranciers, namelijk:
Veel verkochte series
- Abbeystones
- Tambour
- Tremico
Hoeveel stenen en klinkers gaan er in een m²?
Hoeveel stenen en klinkers er in een vierkante meter gaan, hangt af van het formaat dat je kiest. Hoe kleiner de steen of klinker, hoe meer stuks je nodig hebt om een vierkante meter te vullen. Kijk altijd goed naar het aantal stuks per vierkante meter, voordat je overgaat tot het aanschaffen van een nieuwe steen of een nieuwe klinker. Hieronder vind je een overzicht met de formaten stenen en klinkers die wij verkopen, met daarbij het geschatte aantal stuks wat je nodig hebt om een vierkante meter te vullen.
Formaat
|
Aantal stuks per m²
|
Klinker Tegelformaat (KTF65)
|
Circa 45
|
Klinkerformaat
|
Circa 48
|
Dikformaat
|
Circa 73
|
Waalformaat
|
Circa 98
|
Hoe kun je klinkers en stenen leggen?
Stenen en klinkers kun je in verschillende verbanden leggen. Dit worden ook wel legverbanden genoemd. Een legverband is de manier waarop een steen, tegel of klinker tegen de rest aan komt te liggen. Je kunt er voor kiezen om één legverband te gebruiken, maar afwisselen met legverbanden kan ook zorgen voor een erg mooi resultaat zorgen. Er zijn tientallen manieren om stenen en tegels in de grond te leggen, maar de bekendste en meest gebruikte verbanden zijn Halfsteenverband, Keperverband, Elleboogverband en Blokverband.
Straatstenen kopen? Hier moet je op letten!
Omdat je altijd het beste uit je nieuwe bestrating wil halen, is het belangrijk dat je het verwerkingsadvies leest voordat je overgaat tot het kopen van klinkers en stenen. Wil je helemaal op de hoogte zijn? Dan raden wij aan om ook even onze kennisbankartikelen over Kalkuitbloei en Oerplekken te lezen.