Wat zijn taatsdeuren?
Een taatsdeur, ook wel pivotdeur genoemd, is eigenlijk een soort draaiende wand. In tegenstelling tot reguliere binnendeuren hebben taatsdeuren het draaipunt op de onder- en bovenkant van de deur. In plaats van montage in de zijkant van het kozijn, worden taatsdeuren in het plafond en de vloer gemonteerd. Het taatssysteem zit volledig verborgen in de deur. Vanwege de verankering in de vloer en het plafond kan de deur beide ruimtes indraaien. Dit type deur valt daarom ook niet in een kozijn.
Taatsdeur van staal?
Taatsdeuren kunnen van bijna elk materiaal worden gemaakt. Tegenwoordig worden de taatsdeuren vaak vervaardigd van staal, maar er zijn ook andere materialen beschikbaar, zoals metaal en hout. Vaak wordt in combinatie met deze materialen ook regelmatig gebruikgemaakt van glas.
In welke interieurstijlen past een taatsdeur?
Taatsdeuren zijn veelzijdige deuren die goed passen bij verschillende interieurstijlen. Hier zijn enkele stijlen waarin taatsdeuren goed tot hun recht kunnen komen:
- Modern: taatsdeuren worden vaak geassocieerd met moderne en eigentijdse interieurs vanwege hun strakke lijnen en minimalistisch ontwerp. Ze kunnen een gevoel van ruimtelijkheid en openheid creëren, wat kenmerkend is voor moderne interieurstijlen.
- Industrieel: In industriële interieurs worden stalen taatsdeuren vaak gebruikt vanwege hun robuuste en stoere uitstraling. Ze passen goed bij ruwe materialen zoals beton en baksteen, wat typerend is voor industriële interieurs.
- Klassiek: Hoewel taatsdeuren vaak worden geassocieerd met moderne en industriële ontwerpen, kunnen ze ook in klassieke interieurs worden gebruikt. Vooral wanneer ze zijn aangepast met traditionele materialen.
Zoals je kunt zien, zijn taatsdeuren flexibel en kunnen ze worden aangepast aan verschillende interieurstijlen, afhankelijk van de gekozen materialen. Hierdoor kan de stalen taatsdeur op maat zowel een functioneel als een esthetisch statement maken in diverse interieurs.
Waarom kiezen voor taatsdeuren?
Naast dat een taatsdeur een stijlvolle toevoeging is aan het interieur zijn er ook andere redenen om te kiezen voor dit type deur. We hebben de voor- en nadelen uitgelicht, zodat je kunt overwegen of deze stalen binnendeur ook een waardevolle toevoeging is in jouw huis.
Voordelen
- Een van de meest voor de hand liggende voordelen is dat taatsdeuren zowel naar binnen als naar buiten kunnen draaien. Dit is mogelijk doordat het draaimechanisme onder en boven de deur zit. Je hoeft alleen te duwen aan de deur om hem te openen.
- Taatsdeuren hebben geen kozijn nodig. Dit draagt bij aan een minimalistische en strakke uitstraling. Deze deuren sluiten daarom naadloos aan bij een moderne of industriële interieurstijl.
- Een taatsdeur draagt bij aan een gevoel van ruimte en openheid. Dit komt allereerst doordat je geen kozijn nodig hebt. Heb je daarnaast een deur met veel glas, dan zie je de vloer ook doorlopen onder de deur. Een taatsdeur met veel glas verbindt ruimtes met elkaar in plaats van ruimtes van elkaar af te sluiten.
Nadelen
- Over het algemeen zijn taatsdeuren duurder dan normale deuren, maar je krijgt er wel iets unieks voor terug.
- Je kunt deze deur niet altijd plaatsen op een plek waar vloerverwarming ligt. Dit is afhankelijk van de te gebruiken taatsscharnieren.
- De deuren hebben een kleine spleet onder en boven de deur vanwege de scharnieren. Je hebt daarom mogelijk meer tocht en geluid dan bij een aansluitende, ‘normale’ deur.
Waar moet je aan denken bij de aanschaf van taatsdeuren?
Bovenstaande voor- en nadelen zijn in overweging te nemen indien je erover nadenkt een taatsdeur toe te voegen aan het interieur van je woning. De belangrijkste vraag die je jezelf daarnaast ook kunt stellen is: “Kan mijn plafond en muur dit type deur dragen?” Dit is ook afhankelijk van het gewicht van de deur. Controleer ook de aanwezigheid van vloerverwarming of ander weggewerkt leidingwerk.
Daarnaast is het verstandig na te denken over de montage. Heb je twee rechterhanden? Dan kun je eventueel zelf de deuren plaatsen. Ben je echter niet zo handig, dan is het beter dit over te laten aan een professional.
Tot slot heb je ook speciale scharnieren nodig voor taatsdeuren. Dit wordt ook wel een taatssysteem genoemd. Dit taatsscharnier is over het algemeen volledig in de deur geïntegreerd.
Weekamp taatssysteem voor jouw stalen taatsdeur?
Het taatssysteem van Weekamp is minimalistisch door de volledige integratie in de deur. Hierdoor is hij nauwelijks zichtbaar. Dit taatssysteem kun je alleen bestellen in combinatie met een Weekamp binnendeur. Wil je dit systeem kopen, dan is dit taatssysteem inclusief infrezing en montage in de deur. Andere kenmerken van het Weekamp taatssysteem zijn:
- Geen aftekening van taatsscharnier zichtbaar op deuroppervlak;
- Complete set;
- Vloeiende overgang in vloer en plafond door afdekkapjes;
- Vast te zetten op 0° en 90°;
- Soft-close;
- Geen inbouwdelen in vloer of plafond;
- Geschikt voor alle Weekamp binnendeuren, met uitzondering van WK6328, WK6332, WK6334 en WK6338.
Wat kosten taatsdeuren?
Uiteraard wil je graag weten wat de kosten zijn. De prijs van taatsdeuren is afhankelijk van verschillende factoren, waardoor het lastig is om een richtprijs te geven. Een glazen taatsdeur is bijvoorbeeld duurder dan een taatsdeur van hout of staal. De prijs is dus ten eerste afhankelijk van het materiaal.
Kies je voor dubbele taatsdeuren om een nóg ruimtelijker effect te creëren, dan liggen de kosten natuurlijk ook hoger. De prijs is ook afhankelijk van de hoogte en breedte van de deur. Daarnaast ga je mogelijk deze deuren laten plaatsen door een monteur. Dit brengt natuurlijk ook kosten met zich mee. Door deze factoren kunnen de prijzen van deze type deuren in een woning veel verschillen en is het lastig een exacte prijs te noemen.
Taatsdeuren kopen bij Sleiderink?
Taatsdeuren zijn een echte blikvanger in huis en worden steeds populairder. Ze zijn uniek vanwege de manier van montage en zijn een aanwinst voor iedere woning.
Bestel vandaag nog je taatsdeur op sleiderink.nl! Heb je nog vragen over taatsdeuren? Of zoek je een taatsdeur op maat? Neem dan via het contactformulier contact op met een van onze productspecialisten. Zij kunnen je helpen met jouw vragen.