Lateien

Voor Binnen- en Buitenmuur

Bekijk welke latei geschikt is voor uw situatie en bestel stalen-, betonnen- of baksteenlateien in de door u gewenste afmeting.

Filteren

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Gewapende Betonlatei Bekijk Product
  Gewapende betonlatei 60x100 mm
  Vanaf 7,08 per m¹
  Direct de laagste prijs
  5,85 excl. btw
  Bekijk product
 2. Stalen Lateien Bekijk Product
  Stalen Lateien
  Verkrijgbaar in 11 varianten
  Vanaf 19,36 per stuk
  Direct de laagste prijs
  16,00 excl. btw
  Bekijk product
 3. Baksteenlateien Vuilwerk Bekijk Product
  Baksteenlateien Vuilwerk
  Verkrijgbaar in 18 varianten
  Vanaf 7,08 per stuk
  Direct de laagste prijs
  5,85 excl. btw
  Bekijk product
Filteren

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

In uw woning vindt u vele wanddoorbrekingen, zoals deuren en ramen. Om scheurvorming als gevolg van een te zware gewichtsbelasting te voorkomen, kunt u lateien plaatsen. Hierdoor wordt het gewicht beter verdeeld, wat de stevigheid van de constructie ten goede komt. Er zijn zowel samenwerkende als zelfdragende lateien op de markt. Ook is er een diversiteit aan materialen beschikbaar:

Vuilwerk en schoonwerk lateiconstructies

Er is een verschil tussen vuilwerk en schoonwerk. Waar vuilwerk veelal voorkomt bij binnenmuren, wordt schoonwerk vaak toegepast bij buitenmuren. Bij vuilwerk wordt vaak gebruikgemaakt van betonlateien of baksteenlateien, terwijl bij schoonwerk vaak stalen lateien gebruikt worden. Maar wat houden deze twee soorten metselwerk nou precies in?

Schoonwerk latei

Als we het hebben over schoonwerk, ofwel zichtwerk, dan praten we over metselwerk dat zichtbaar blijft; de mooie zijde van het metselwerk. In tegenstelling tot vuilwerk, dat bijvoorbeeld wordt afgewerkt door middel van stucwerk, wordt schoonwerk slechts afgevoegd. Om die reden wordt er bij schoonwerk dan ook vaak voor gekozen om stalen lateien toe te passen. Deze vallen vanwege de geringe dikte minder op dan andere soorten lateien en worden dan ook vaak toegepast bij buitengevels. Om ervoor te zorgen dat regenwater de stalen lateien niet aantast, is het raadzaam een dampdichte folie te gebruiken.

Lateien

Vuilwerk latei 

Vuilwerk is metselwerk dat niet zichtbaar blijft, waardoor het niet zo mooi afgewerkt hoeft te worden als schoonwerk. De lateien worden namelijk aan het zicht onttrokken middels een afwerklaag. Dit is vaak het geval bij toepassingen binnenshuis. Beton- en baksteenlateien zijn om die reden prima toe te passen bij vuilwerk.

Wat is het verschil tussen samenwerkende en zelfdragende lateien?

Zoals de term al doet vermoeden, zijn zelfdragende lateien in staat om zelfstandig de bovenliggende constructie te dragen. Samenwerkende lateien daarentegen, vormen samen met de gemetselde muur een stevige constructie. Laatstgenoemde variant vindt u in ons assortiment en combineert u met het gebruik van metselstenen, kalkzandsteen en/of snelbouwblokken.

Welke soorten lateien zijn het meest geschikt? 

Het is afhankelijk van de toepassing welk type latei u het beste kunt gebruiken. Zo maakt het verschil of u te maken heeft met een binnen- of buitenmuur, maar ook de combinatie met de overige bouwmaterialen is van belang. Hoewel lateien vooral functioneel zijn, is het voor de uitstraling van uw woning uiteraard wel mooier als de kleuren van de gebruikte materialen enigszins overeenkomen. Om die reden wordt vaak de volgende keuze gemaakt: 

 

Type latei

Wordt vaak gebruikt in combinatie met

Binnenmuur

Baksteenlatei

Keramische snelbouwblokken

Betonlatei

Kalkzandsteen

Buitenmuur

Stalen latei

Diverse materialen


Lateien kopen?

Heeft u bepaald welk type latei het meest geschikt is voor uw situatie? Bekijk dan nu ons complete assortiment lateien en de bijbehorende prijzen en bestel direct!