Plaatfundering
Een plaatfundering is een van de eenvoudigste manieren om een fundering te realiseren. Deze variant fundering wordt vaak toegepast bij minder zware projecten, zoals het bouwen van een schuurtje. Op deze pagina lees je alles over deze funderingsmethode, van wat het inhoudt tot waar je op moet letten. Daarnaast kun je ook eenvoudig en snel alle benodigde materialen bestellen om de plaatfundering te realiseren.
-
Offertekorting vanaf 250 m²
(9Beoordelingen)Vanaf 1,23 per m²Vanaf 1,01 per m²
Wat is een plaatfundering?
Een plaatfundering valt onder de categorie fundering op staal. Bij deze variant soort fundering fungeert een horizontale plaat als dragend structuurelement voor de gehele verdere bouw. De plaat die in de meeste gevallen wordt gebruikt is een gewapende betonplaat. Een andere benaming voor deze plaat is funderingsplaat of vloerplaat. Met andere woorden, bij een plaatfundering rust het gebouw op één grote gewapende betonnen plaat op een daadkrachtig zandbed.
Plaatfundering heeft twee grote voordelen ten opzichte van andere varianten fundering op staal. Het maken van een plaatfundering is namelijk relatief eenvoudig werk, wat resulteert in een project dat niet veel tijd in beslag neemt.
In welke situaties pas je een plaatfundering toe?
Plaatfundering pas je vaak toe bij minder zware projecten, zoals het bouwen van een schuurtje. Bij bijvoorbeeld een aanbouw moet je echter al heel zeker weten of de fundering geplaatst kan worden. Dit komt door de gevoeligheid voor verzakkingen. Of je nu wel of niet weet of je een aanbouw kunt realiseren met een plaatfundering, het is altijd verplicht om een constructieberekening te laten maken.
Waar moet je op letten bij het plaatsen van een plaatfundering?
Zoals eerder aangegeven is plaatfundering gevoelig voor verzakkingen. Daarom moet een plaatfundering altijd op zand worden geplaatst. De verzakking kan in zijn geheel plaatsvinden, waardoor de gehele vloer gelijkmatig verzakt. Ook kan de verzakking zich aan één kant voordoen, waardoor de hele constructie schuin komt te staan. Dit probleem voorkom je dus door de plaatfundering altijd op zand te plaatsen. Eenzelfde gevaar kan ontstaan wanneer je de plaat niet gelijkmatig belast, met als gevolg het vervormen en het scheuren van de plaat. Houd tevens rekening met het feit dat je meer beton en isolatiemateriaal nodig hebt om een plaatfundering te realiseren.
We adviseren altijd om de fundering te plaatsen in overleg met een vakspecialist.
Met welk materiaal maak je een plaatfundering?
Voor het maken van een plaatfundering moet als allereerst de grond worden uitgegraven, waarna zand, beton en isolatie kunnen worden aangebracht. Vervolgens begin je met de plaatfundering door de volgende materialen uit ons assortiment te bestellen:
- PE-folie extra dik: ter voorkoming van optrekkend vocht, schimmel en roest.
- EPS isolatie: om koudebruggen te voorkomen.
- Bouwstaal staven en bouwstaalmatten: voor het beschermen van het beton tegen eventuele trekkrachten heb je wapening nodig.
- Betonplex populieren of betonplex hardhout: voor het maken van de funderingsbekisting waarin het beton gestort kan worden.
- Dekkingsafstandhouder ring: om de bewapening op de juiste plaats te houden wanneer er beton overheen wordt gestort.
- Betonribben: dienen als afstandshouder onder de bewapening, waardoor er voldoende ruimte ontstaat tussen de fundering en de bekisting.
- Hunebedjes: om de bewapening op zijn plaats te houden voor en tijdens het storten van het beton.
- Beton: voor het storten van de plaatfundering.
Heb je vragen? Neem gerust contact op met onze productspecialisten of overleg met een vakspecialist in jouw regio.