Winkelwagen incl. BTW excl. BTW
0 producten

 

Sleiderink - Groothandel in Bouwmaterialen - Ook online!

Dakpannen

Heeft u een vraag?

0541 - 35 44 44

Winkelen per Hide
Filteren Verberg filters

Selectie verfijnen

Dekkende Breedte
Kleur
Dakpan Type
Serie
Fabriek
Latafstand
Kleurgroep
Merk
Type
Kwaliteit
Sorteren Verberg sorteeropties

Artikelen 1 tot 30 van 36 in totaal

per pagina

Van hoog naar laag sorteren
Sorteren Verberg sorteeropties

Artikelen 1 tot 30 van 36 in totaal

per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Dakpannen van gebakken klei of gevormde beton worden doorgaans gebruikt als dakbedekking op een hellend dak. Ook kunnen dakpannen verticaal worden verwerkt, maar hierbij is de verankering een essentieel onderdeel. Op het hellend dak wordt een latwerk gemaakt van panlatten op de maat van de pannen, waar de pannen vervolgens met een nok op rusten. De pannen vormen een aaneengesloten geheel. Doordat ze elkaar overlappen en veelal zijn voorzien van kop- en zijsluitingen wordt op deze manier een water- en winddicht geheel gevormd.

Soorten dakpannen

Er zijn diverse soorten dakpannen te verkrijgen. Zo bestaat er onderscheid tussen een pan op basis van klei (keramische pan), of op basis van beton. Daarnaast bestaat er bij keramische pannen verschil in kleisoort. Grofweg zijn er 2 verschillende vormen; Indien het bovenste deel van een dakpan vlak ligt spreekt men van vlakke of platte dakpannen en indien het gegolfd is, spreekt men van holle dakpannen.

Vroeger werd in Nederland al veelvuldig gebruikgemaakt van gebakken dakpannen. Het type "Oude Holle" was een veel gebruikt model. Tegenwoordig worden pannendaken heel vaak bedekt met betonnen dakpannen, een variant daarin wordt ook wel een sneldekpan genoemd. Hoewel betonnen dakpannen onder meer qua duurzaamheid goed voldoen, geeft men bij de "betere" bouw, vooral vanwege de visuele uitstraling, de voorkeur aan gebakken keramische dakpannen.

DakpannenDakpan Hulpstukken

Nokpan of nokvorst

Een nokpan of nokvorst is een speciaal gevormde dakpan die de nok of hoekkeper in een pannendak afdekt, meestal geplaatst op een 'ruiter'. Nokpannen komen in diverse vormen, kleuren en afmetingen voor, passend bij het type pan waar het dak mee gedekt is. De meest gebruikte nokpan is de 'gewone halfronde nokvorst'. Nokvorsten zijn zo gemaakt dat ze, door elkaar te overlappen, als het ware een beetje in elkaar haken. Door een spijkergat in de nokpan, kan deze met een noknagel op de ruiter worden vastgezet. Dit voorkomt afwaaien bij storm.

Hoek- of gevelpan

De hoek- of gevelpan is de pan die aan het einde van het dak, ter plaatse van de gevel, komt te liggen. Het is een gewone pan met aan de zijde van de gevel een recht deel dat, over de gevel, naar beneden loopt. Er zijn zowel 'rechter' als 'linker' gevelpannen, voor gebruik met het geveldeel links dan wel rechts van deze dakpan.

Hoeknokpan of eindvorst

De hoeknokpan of ook wel eindvorst genoemd is de laatste nokpan in het rijtje boven op het dak. Deze pan moet ook een deel van de zijgevel overlappen.

Broekstuk nokpan

Op de plaats waar diverse schuine dakvlakken van een kap bij elkaar komen plaatst men vaak een broekstuk nokpan. Vaak komen hier drie ruiters samen op een punt. De nokvorst die dit punt moet kunnen bedekken, heeft dus drie richtingen, zodat de aangrenzende nokvorsten kunnen aansluiten.

 
     

Vraag het de productspecialist

Stefan Aalbers: 0541 – 21 67 02
Bram Sleiderink: 0541 - 21 67 01

Product Categorieën:

Of neem contact op via het Contactformulier

Stefan Aalbers

Bram Sleiderink