Keramische Tegels Leggen

Iedereen wil kunnen genieten van een mooi aangelegd terras zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hoe de tegels blijven liggen. Keramische tegels leggen is dan ook een klus om zorgvuldig mee om te gaan. Een aantal jaren geleden kwamen er 2 centimeter dikke keramische tegels op de markt. Deze tegels hebben ten opzichte van betontegels vele voordelen. Ze zijn bijvoorbeeld:

  • Krasvast
  • Kleurecht
  • Vet-, zuur- en vorstbestendig
  • Maatvast

Echter hebben deze tegels ten opzichte van beton ook 1 groot nadeel, namelijk de verwerking. Betontegels worden meestal direct op een zandbed verwerkt en blijven door hun gewicht goed liggen. Keramische tegels van 2 cm dik hebben een te laag eigen gewicht om direct los op dit zandbed verwerkt te worden. De verwerking op een dichte betonvloer is ook niet ideaal, omdat vocht dat zich onder de tegel kan ophopen opgesloten zit. Hierdoor kan bij bevriezing de tegel losknappen van de betonvloer of zelfs helemaal doormidden breken.

Keramische tegels leggen op stabilisé

De juiste verwerking is van groot belang als je keramische tegels van 2 cm gaat leggen. Als je de tegels bijvoorbeeld gaat verwerken op een zandgrond dan dient dit te gebeuren op een goed gestabiliseerde of goed drainerende ondergrond. Hierbij kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van een splitsoort 2-5 mm, gemengd met trascement. Meng dit mengsel bij voorkeur in de betonmolen met een klein beetje water, totdat het geheel aardvochtig is. Vervolgens plak je de tegels, nadat ze zijn aangebrand met bijvoorbeeld een flexibele tegellijm of met een papje van trascement op de onderlaag van split en trascement. Op deze manier creëer je een stabiele, maar toch waterdoorlatende ondergrond. Hierdoor kan een teveel aan water, bijvoorbeeld door condensvorming, snel in de onderlaag wegtrekken.

Keramische tegels voegen

Let wel op als je keramische tegels gaat voegen. Houd altijd rekening met een voeg van minimaal 3 mm en de minimale voegafstand van het product dat je gaat toepassen. Deze voegen kan je opvullen met een flexibele waterdoorlatende voeg op basis van polymeer. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan LM Aqua of Gator XP G2 (bij verwerking zoals bovenstaand omschreven).

Keramische tegel in zandbed leggen

De verwerking van deze keramische tegels is erg tijdrovend. Dit maakt de verwerking ervan ook behoorlijk kostbaar. Om deze reden zijn er door verschillende leveranciers diverse alternatieve keramische producten op de markt gebracht die net als betontegels direct op het zandbed te verwerken zijn. De meest voorkomende alternatieve keramische tegels zijn:

Keramisch leggen
  • De zogenoemde 3-in-1 tegel heeft al het goede van keramiek gecombineerd met beton. Snelle verwerking, maar toch de uitstraling en de positieve eigenschappen van keramiek. Keramische tegels met betonnen onderlaag leggen is om deze reden ook erg populair. De tegel bestaat uit een laag van 3 centimeter beton, gecombineerd met een 1 centimeter dikke keramische tegel.
  • Nieuw op de markt sinds 2019 is de vol-keramische tegel van 3 cm dik. Het grootste voordeel van deze tegel is dat er geen lijnverbinding nodig is tussen 2 verschillende producten, zoals bij de 3-in-1 tegel wel het geval is. Het eigen gewicht van deze tegels is daarnaast ook zwaar genoeg om direct te verwerken op het zandbed. Naar eigen ingeving kan het zandbed gestabiliseerd worden door middel van het doorharken van trascement in de bovenste 3 à 4 cm van het zandbed. Hierdoor vormt zich een koek-laag van zand/cement onder de tegels wat zorgt voor extra stabilisatie. 

Keramische tegels voegen buiten

Houd ook bij bovenstaande tegels rekening met een minimale voegbreedte van 3 mm. Ook deze voegen kunnen gevoegd worden met een voegsel voor keramische tegels, zoals de flexibele waterdoorlatende voeg van bijvoorbeeld LM aqua of Gator XP G2. Omdat je dit voegsel buiten gaat toepassen is het verstandig om rekening te houden met de weersomstandigheden. Lees voor de juiste verwerking ook altijd goed de verwerkingsvoorschriften van de leverancier door.

Terras aanleggen met keramische tegels

We proberen je een zo goed mogelijk beeld te geven van het leggen van keramische tegels. Dit is echter niet meer dan een hulpmiddel of richtlijn bij de verwerking van keramische producten. Bij een andere ondergrond zoals leem of klei is een andere verwerking gewenst. Ons advies is dan ook om de verwerking over te laten aan de professionele verwerker.

Assortiment Keramische Tegels

Publicatiedatum: 6 november 2019 door Stijn Wesselink