Winkelwagen incl. BTW excl. BTW
0 producten

 

Sleiderink - Groothandel in Bouwmaterialen - Ook online!

Kalkzandsteen

In de bouwkunde is kalkzandsteen de benaming voor een metselsteen die gevormd wordt door ongebluste kalk en zand intensief te mengen, in steenvorm te persen en onder stoomdruk te verharden.

Heeft u een vraag?

0541 - 35 44 44

Winkelen per Hide
Filteren Verberg filters

Selectie verfijnen

Merk
Type
Sorteren Verberg sorteeropties

10 artikel(en)

per pagina

Van hoog naar laag sorteren
Sorteren Verberg sorteeropties

10 artikel(en)

per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Kalkzandsteen

Kalkzandsteen is een duurzaam, bijna onmisbaar en multifunctioneel bouwmateriaal dat gebruikt kan worden voor vele toepassingen. Maar het wordt voornamelijk gebruikt voor funderingen en voor dragende en niet-dragende binnenmuren. Daarnaast kunnen de stenen en blokken zowel gelijmd als gemetseld worden. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Ons assortiment bestaat uit:

 1. Lijmblokken
 2. Metselblokken
 3. Vellingblokken
 4. Metselstenen

Hoe wordt kalkzandsteen gemaakt?

Kalkzandsteen is de verzamelnaam voor de stenen die worden gemaakt van een mengsel van ongeveer 92% zand, circa 7% ongebluste kalk en 1% water. Dit mengsel wordt onder hoge druk in een vorm geperst waardoor er een dikke witte kalkzandsteen ontstaat.

Kalkzandsteen afmetingen

Al deze kalkzandsteen elementen hebben verschillende formaten en elke afmeting is weer geschikt voor een ander toepassingsgebied. Het grote voordeel hiervan is dat er eigenlijk voor elk project wel een geschikte steen te vinden is. Bij het toepassen hiervan is met name de dikte belangrijk. Ons assortiment bevat de volgende diktes:

 • 67 mm
 • 100 mm
 • 120 mm
 • 150 mm
 • 214 mm

Welke druksterkte heeft Kalkzandsteen?

Ons assortiment bestaat uit blokken met verschillende constructieve druksterktes. De druksterkte geeft de mate aan waarin weerstand wordt geboden aan drukkrachten zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van het materiaal. Echter zijn niet alle elementen in alle druksterktes te verkrijgen. In onderstaande tabel geven wij een overzicht van de beschikbare druksterktes en de daarbij behorende toepassingen.

soort

benaming

druksterkte (N/mm²)

toepassing

Blokken en elementen

CS12

12

binnenmuren, binnenspouwbladen, funderingen

CS20

20

buitenspouwbladen, kelders, zwaar belaste binnenmuren

Stenen

CS16

16

binnenmuren, binnenspouwbladen, funderingen

Hoogbouwelementen

CS36

36

Hoogbouwmuren

CS44

44

Hoogbouwmuren

 

De voordelen van kalkzandsteen

Werken met kalkzandsteen kent vele voordelen. Dankzij de verschillende formaten en vele soorten, zoals kalkzandsteen funderingsblokken en kalkzandsteen voor de binnenmuur is er voor elk project een geschikt element te koop. Daarnaast kent werken met kalkzandsteen elementen nog veel meer voordelen. Hieronder maken wij voor u een opsomming.

 • Hoge geluidsisolatie;
 • Flexibel bouwsysteem;
 • Hoge bouwsnelheid van 80 t/m 100 m² per dag;
 • Hoge brandwerendheid;
 • Duurzaam en milieuvriendelijk;
 • Wordt niet aangetast door vocht;
 • Lage afwerkkosten;
 • Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Naast deze voordelen kent werken met kalkzandsteen ook kleine nadelen. Door het hoge gewicht is het bijvoorbeeld niet de beste thermische isolatie. Daarnaast wordt schoonwerk snel vuil en zijn de funderingsblokken niet te gebruiken in een omgeving met agressief grondwater.

Wat zijn de kosten van kalkzandsteen per m²?

Kalkzandstenen zijn te verkrijgen in verschillende afmetingen en druksterktes. De prijs per m² loopt bij kalkzandsteen dan ook nogal uiteen. Een vellingblok is vanwege zijn vellingkant bijvoorbeeld duurder dan een lijmblok of metselblok. Bent u benieuwd naar de kosten van kalkzandsteen per m²? Bekijk dan ons volledige assortiment!

Kalkzandsteen kopen

Wilt u kalkzandsteen kopen, maar heeft u nog een vraag? Twijfelt u bijvoorbeeld of u metsel- of lijmblokken nodig heeft? Bekijk dan ons verwerkingsadvies voor metselblokken of onze tips voor het lijmen van Kalkzandsteen. Wilt u graag persoonlijk contact? Onze productspecialisten zitten dagelijks, van maandag tot en met vrijdag, van 08.00u tot 17.00u voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het kopen van kalkzandsteen!

 
     

Vraag het de productspecialist

Stefan Aalbers: 0541 – 21 67 02
Bram Sleiderink: 0541 - 21 67 01

Productcategorieën:

Of neem contact op via het Contactformulier

Stefan Aalbers

Bram Sleiderink