Wat is multiplex?
Laatst gewijzigd: Juli 2025

Wil jij álles weten over multiplex? Dan zit je bij ons goed! Met dit kennisbankartikel willen wij jouw alle informatie bieden over toepassingen, houtsoorten, ons assortiment, het onderhoud én meer. Nieuwsgierig geworden? Lees dan direct dit kennisbankartikel!
Wat is multiplex hout en hoe herken je het?
Multiplex is een veelgebruikt plaatmateriaal. Het bestaat uit meerdere lagen fineerhout die kruislings op elkaar zijn verlijmd. Dit zorgt voor een sterk en stabiel materiaal dat voor verschillende toepassingen geschikt is.
Je herkent multiplex aan de opbouw van dunne houtlagen, ook wel fineren genoemd, die kruislings zijn gelijmd. De randen van deze platen laten duidelijk de verschillende lagen zien. Bovendien kun je multiplex herkennen aan het gladde en vaak goed afgewerkte oppervlakte.
Direct naar ons assortiment multiplex
Wat is het verschil met underlayment?
Vergelijk je multiplex met underlayment, dan zijn er een paar verschillen. Multiplex is bijvoorbeeld ongeschikt voor het egaliseren van een vloer, terwijl underlayment dat wel is. Daarnaast heeft underlayment een meer uitgesproken natuurlijke uitstraling door de zichtbare nerf- en houtstructuur. De platen hebben verder vergelijkbare eigenschappen. Je leest alles over deze overeenkomsten én verschillen in ons kennisbankartikel!
Wat is het verschil tussen multiplex en underlayment?
Wat is het verschil met betonplex?
Vanwege de stevigheid zien we betonplex, in tegenstelling tot multiplex, veel terug op de bouwplaats. Multiplex wordt namelijk veelal gebruikt bij projecten binnenshuis. Dat is het grootste verschil tussen deze twee plaatsoorten. Wil je meer weten over de verschillen en overeenkomsten? Je leest het in onze kennisbank!
Wat is het verschil tussen multiplex en betonplex?
Wat is het verschil met OSB?
Het verschil dat je direct ziet, is het uiterlijk van de plaat. OSB wordt namelijk gemaakt met houtsnippers, terwijl multiplex bestaat uit verschillende lagen fineer. Vanwege de structuur is multiplex sterker dan OSB. Daarnaast is het ook beter bestand tegen trekbelasting dan OSB. OSB is daarom voor een aantal toepassingen niet geschikt, in tegenstelling tot multiplex. Voorbeelden hiervan zijn boeidelen, bekisting en scheidingswanden. Daarentegen is OSB wel goedkoper.

Wat is het verschil tussen triplex en multiplex?
Het verschil tussen triplex en multiplex zit in het aantal lagen fineerhout. Triplex bestaat uit drie lagen, terwijl multiplex uit meer dan drie lagen bestaat. Hierdoor is laatstgenoemde over het algemeen sterker en duurzamer dan triplex.
De eigenschappen van multiplex
Multiplex heeft verschillende eigenschappen die het tot een populair bouwmateriaal maken:
- Sterkte en stabiliteit: Door de kruislings verlijmde lagen is de plaat erg sterk en stabiel.
- Duurzaamheid: Het materiaal is duurzaam en gaat lang mee, vooral als het goed behandeld is.
- Veelzijdigheid: Het kan in vele toepassingen worden gebruikt, van constructiewerk tot interieurtoepassingen.
- Natuurlijke uitstraling: Vanwege het uiterlijk wordt deze plaat tegenwoordig ook bij zichtwerk gebruikt.
Het plaatmateriaal is in verschillende kwaliteiten en afwerkingen beschikbaar. Je vindt daarom altijd een multiplex plaat die past bij jouw project. Dit plaatmateriaal is echter wel gevoelig voor vocht bij onvoldoende behandeling. Hierdoor is soms extra behandeling nodig als je multiplex buiten wilt toepassen.
Waar gebruik je multiplex voor?
Multiplex is geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Het wordt voornamelijk gebruikt als plaatmateriaal voor wanden en daken. Dit plaatmateriaal wordt echter ook toegepast bij interieurtoepassingen zoals wandbekleding en deurpanelen. Het wordt niet gebruikt als constructieplaat, want multiplex heeft geen constructieve eigenschappen.
Welke soorten multiplex zijn er?
Binnen deze plaatsoort heb je verschillende houtsoorten. We bieden:
Deze soorten hebben elk hun eigen eigenschappen. Vanwege deze eigenschappen verschilt ook de toepassing van elk soort multiplex. Wij hebben dit in een overzichtelijke tabel gezet in onderstaand kennisbankartikel. Zo bestel je eenvoudig de juiste plaat voor jouw project!
Waaruit bestaat ons assortiment?
Bij ons koop je multiplex platen voor elk project! Je bestelt deze platen zowel voor binnen als voor buiten. Daarnaast maken we onderscheid tussen gegronde én ongegronde platen. Bestel gegrond multiplex als je de platen direct wilt afwerken in een door jou gewenste kleur. Dit bespaart je tijd, waardoor je eerder klaar ben met je project. Koop ongegronde platen als het niet noodzakelijk is om de platen af te werken. Twijfel je over de juiste plaat voor jouw project? Gebruik dan onze keuzehulp!
Kun je multiplex buiten gebruiken?
De meeste multiplex platen kun je niet buiten gebruiken. De houtsoort die het meest verkocht wordt voor buiten én het meest veelzijdig is, is Okoumé. Okoumé is namelijk te bestellen in veel verschillende maten en diktes. Deze platen zijn watervast verlijmd. Hierdoor kun je ze ook gebruiken in vochtige ruimtes zoals een badkamer of keuken.
Daarnaast wordt Okoumé ook veel gebruikt aan de gevel of als boeideel. Het is op vochtige plekken wél belangrijk om het plaatmateriaal goed te behandelen en volgens de voorschriften aan te brengen. Hiervoor gebruik je onder andere een randsealer.