Opbouw houtskeletbouw wand
Laatst gewijzigd: April 2025

Tegenwoordig speelt de term ‘duurzaamheid’ een belangrijke rol in de bouwsector. Als je van plan bent om een houtskeletbouw wand op te bouwen, werk je in principe aan een duurzaam project. Dit komt doordat de materialen die je gebruikt bij het opbouwen van de wand voldoen aan duurzaamheidscriteria. Toch kan de opbouw van een HSB wand een behoorlijke uitdaging zijn. Welke materialen heb je precies nodig? Hoe ga je te werk? Dat lees je in dit artikel!
Uit welke onderdelen bestaat een houtskeletbouw wand?
De opbouw van een houtskeletbouw wand bestaat uit verschillende onderdelen:
- Stijlen en balken
- Isolatiemateriaal
- Folie
- Binnenafwerking
- Buitenafwerking
- Bouwbesluit
1. Stijlen en balken
Het opbouwen van een HSB wand begint met het plaatsen van de stijlen en de balken. De stijlen vormen de basisstructuur van de wand, terwijl de balken extra stabiliteit bieden en de stijlen ondersteunen.
De stijlen, vaak gemaakt van SLS hout, plaats je verticaal en bevestig je op gelijke afstand van elkaar. Aan de boven- en onderkant van de wand plaats je vervolgens vurenhouten balken. Deze balken schroef je horizontaal vast aan de stijlen.
Hart-op-hart afstand stijlen en balken
Bij het plaatsen van de stijlen en balken moet je rekening houden met de hart-op-hart afstand. Deze afstand is vaak afhankelijk van de breedte van het gekozen isolatiemateriaal, de grootte van de wand en de windbelasting. Over het algemeen wordt een hart-op-hart afstand van 400-600 mm tussen de stijlen en balken gehanteerd.
Voor een hart-op-hart afstand van 400-600 mm zijn de Knauf Naturoll 032, 035 en 037 een ideale oplossing. Deze isolatiedekens zijn namelijk zo geproduceerd dat ze precies tussen de stijlen en balken passen.
2. Isolatiemateriaal
Nu de basisstructuur staat, kun je beginnen met het plaatsen van houtskeletbouw isolatie tussen de balken en stijlen. Als het goed is, heb je bij stap één al rekening gehouden met de juiste hart-op-hart afstand.
Voor een houtskeletbouw wand kun je verschillende soorten isolatiemateriaal gebruiken, zoals:
Welk type isolatiemateriaal je kiest, hangt af van je wensen en de bouwvoorschriften. Houd bij je keuze rekening met de geldende richtlijnen en bouwnormen. Dit geldt ook bij de keuze voor het isolatiemateriaal.
3. Folie
Om vochtproblemen te voorkomen, bevestig je aan de binnenzijde van de wand dampdichte folie of dampremmende folie tegen de stijlen en balken. Breng de folie overlappend aan en bevestig deze met tape of nieten aan de houten constructie.
Aan de buitenzijde van de wand plaats je waterdichte, damp-open folie. Deze zorgt ervoor dat damp ov vocht uit de constructie kan ontsnappen, terwijl (regen)water van buitenaf niet kan binnendringen. Ook deze folie breng je overlappend aan en bevestig je met tape of nieten aan de constructie.
Ga je een open gevel plaatsen waarbij zonlicht door de gevel kan komen? Gebruik dan een UV-bestendige folie aan de buitenzijde van de constructie. Voorbeelden hiervan zijn Multivap UV+ en Polytex® Fassade FR.
Naast vochtproblemen wil je natuurlijk ook de luchtdichtheid van de wand behouden. Dit doe je door isolatietape aan de buitenzijde van de wand aan te brengen. Zo voorkom je kieren en sluit je naden goed af.
4. Binnenafwerking
Nadat je het isolatiemateriaal en de folie hebt geplaatst, kun je de gipsplaten of houten panelen op de stijlen van de houtskeletbouw wand bevestigen. Vervolgens kun je deze platen of panelen afwerken met verf of behang. Houd bij de afwerking van de binnenkant rekening met de vereiste brandveiligheidseisen en zorg ervoor dat je ventilatieoplossingen niet blokkeert.
5. Buitenafwerking
Bij deze laatste stap van de opbouw van een HSB wand bevestig je de buitenste afwerklaag tegen het folie en regelwerk aan. Deze afwerklaag kan bestaan uit gevelbekleding of metselstenen. Eventueel kun je op dit punt ramen en deuren in de wand plaatsen.
Houten of kunststof gevelbekleding?
Als je de HSB wand afwerkt met gevelbekleding, kun je kiezen tussen hout en kunststof. Houten gevelbekleding geeft de woning een natuurlijke uitstraling, terwijl kunststof gevelbekleding onderhoudsarm en weerbestendig is.
6. Bouwbesluit
Bij het opbouwen van een HSB wand is het belangrijk om altijd rekening te houden met de richtlijnen en de bouwnormen, zoals het Bouwbesluit. Lees ons kennisbankartikel ‘Wat zijn de eisen van het nieuwe bouwbesluit?’ voor meer informatie. Het opvolgen van deze richtlijnen en bouwnormen zorgt ervoor dat de wand constructief sterk, goed geïsoleerd en duurzaam is.
Heb je nog vragen over de HSB wand opbouw?
Is het nog niet helemaal duidelijk hoe je een houtskeletbouw wand opbouwt? Of twijfel je over het gekozen isolatiemateriaal of de folie? Neem dan contact op met onze productspecialisten. Zij helpen je graag verder bij jouw bouwproject. Wil je eerst meer informatie over de voor- en nadelen van een HSB wand? Lees dan ons kennisbankartikel: "Houtskeletbouw: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?"