Subsidie voor de isolatie van je woning

Om de woonlasten zo laag mogelijk te houden, is het isoleren van je huis van groot belang. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder energie je verbruikt en hoe lager je energierekening dus is. Hoewel het eindresultaat ervoor zorgt dat je geld zult besparen, is het isoleren zelf een investering. Om je daarin tegemoet te komen en je aan te sporen je woning tóch van isolatiemateriaal te voorzien, heeft de RVO subsidiegeld voor isolatie beschikbaar gesteld. De Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis, ook wel afgekort tot SEEH, die bedoeld is voor particulieren is geldig tot 1 januari 2021, die voor VVE’s geldt nog tot 1 januari 2023. In dit artikel vertellen we je:

Wanneer heb je recht op subsidie voor isolatie?

Je moet aan een aantal eisen voldoen, wil je aanspraak maken op een SEEH. Allereerst mag er in het verleden nog geen subsidie voor het isoleren van je woning verstrekt zijn en moeten de werkzaamheden uitgevoerd worden na 15 augustus 2019. Ook moet het gebouw dat je wilt gaan isoleren jouw eigendom en tevens hoofdverblijf zijn, of worden, en moet je in het bezit zijn van een geldig Burgerservicenummer. Verder is het een vereiste dat je minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen laat uitvoeren door een deskundig bouwbedrijf mét KVK-inschrijving. Als je zelf, als eigenaar én bewoner van het pand, isolatie gaat aanbrengen aan je woning dan heb je geen recht op subsidie. Waar je verder rekening mee dient te houden, is dat het alleen geldt voor de woning in oorspronkelijke staat; de subsidieregeling geldt niét voor aanbouw of nieuwbouw aan je woning.

Subsidie voor de isolatie van je woning

Op welk woningtype is deze regeling van toepassing?

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden, dan ben je er bijna! Nu is het alleen nog van belang te controleren of jouw woningtype onder de subsidieregeling voor isolatie valt. Wanneer het pand dat je wilt gaan isoleren je tweede woning betreft, dan heb je geen recht op subsidie. Hetzelfde geldt voor recreatie- of vakantiewoningen, woonwagens of woonboten. De laatste uitzondering op de subsidieregeling betreft woningen die nu een woonbestemming hebben, maar dit voorheen niet hadden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij voormalige scholen of kerken. Woon je in een van de volgende type woningen? Dan kom je wél in aanmerking voor een subsidie:

  • Etagewoning;
  • Rijtjeswoning;
  • Twee-onder-een-kap;
  • Vrijstaande woning.

Welke vormen van isolatie vallen onder de subsidieregeling?

Je kunt kiezen voor verschillende energiebesparende isolatiemaatregelen. Welke maatregelen het meest geschikt zijn in jouw situatie, kan een uitvoerder je vertellen. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat er aanvullende eisen gesteld worden met betrekking tot de te behalen isolatiewaarde. Bovendien moet het deel van je woning dat je gaat isoleren een bepaalde minimale oppervlakte bedragen. Deze oppervlakte-eis is afhankelijk van je woningtype en het soort isolatie dat je toe gaat passen. Bekijk onderstaand schema en kom erachter of jij voldoet aan deze eisen.

Isolatiemaatregel

Etagewoning

Hoekwoning/Twee-onder-een-kapwoning

Tussenwoning

Vrijstaande woning

Dakisolatie, zolder-/vlieringvloerisolatie

15 m²*

 

38 m²*

31 m²*

57 m²*

Gevelisolatie

13 m²*

40 m²*

18 m²*

55 m²*

Spouwmuurisolatie

13 m²*

33 m²*

15 m²*

50 m²*

Vloer- en/of bodemisolatie

20 m²*

32 m²*

27 m²*

44 m²*


*Betreft de minimale oppervlakte-eis om recht te hebben op subsidie

Aan welke isolatiewaarde moet je voldoen?

De isolatiewaarde geeft aan hoe goed een materiaal isoleert, al dan niet in combinatie met het geïsoleerde oppervlak. Om een subsidie te kunnen krijgen voor het isoleren van je woning, moet je een bepaalde isolatiewaarde behalen. Wil je weten aan welke isolatiewaarde je bij de verschillende isolatiemaatregelen moet voldoen? Bekijk dan onderstaand overzicht:

Isolatiemaatregel

Minimaal toe te voegen isolatiewaarde

Bodemisolatie (eventueel gecombineerd met vloerisolatie)

Rd-waarde 3,5* [m² K/W]

Dakisolatie

Rd-waarde 3,5* [m² K/W]

Gevelisolatie

Rd-waarde 3,5* [m² K/W]

Spouwmuurisolatie

Rd-waarde 1,1* [m² K/W]

Vloerisolatie

Rd-waarde 3,5* [m² K/W]

Zolder- of vlieringvloerisolatie

Rd-waarde 3,5* [m² K/W] 


* Betreft de minimaal toe te voegen isolatiewaarde

Zeer energiezuinig pakket

Wil je het helemaal goed aanpakken, dan kies je voor het zeer energiezuinig pakket (ZEP). Dit pakket maakt onderdeel uit van de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis en vereist een complete isolatie van je woning, bestaande uit:

  • De isolatie van vloeren, het dak, de gevel, de kozijnen én deuren;
  • Een systeem voor balansventilatie met warmteterugwinning óf een CO2-gestuurde ventilatie.

De eisen voor de te behalen isolatiewaarde zijn bij dit zeer energiezuinige pakket vanzelfsprekend een stuk hoger dan bij de standaard energiebesparende maatregelen.

Energiebesparende maatregel

Minimaal te behalen isolatiewaarde

Dakisolatie

Rc-waarde 6,5 [m² K/W]

Gevelisolatie

Rc-waarde 5,0 [m² K/W]

Vloerisolatie

Rc-waarde 4,0 [m² K/W]


Om te bepalen of je voldoet aan de voorwaarden die gesteld worden aan het ZEP, wordt een kierdichtheidstest uitgevoerd. Bedraagt de luchtdichtheid maximaal 0,4 l/sm², dan voldoe je aan de gestelde eisen en kun je aanspraak maken op een subsidie voor het isoleren van je huis.

Het aanvragen van subsidie voor isolatie

Je hebt vastgesteld dat je recht hebt op een subsidie, en dan? Het aanvragen van een isolatiesubsidie doe je achteraf, dus pas nadat je de maatregelen uit hebt laten voeren en je ervoor betaald hebt. Je doet dit eenvoudig via de site van het RVO. Bij deze aanvraag dien je het volgende aan te leveren:

  • Een ingevuld uitvoerdersformulier of, in het geval van meerdere bouwbedrijven, meerdere ingevulde uitvoerdersformulieren;
  • Foto’s van de toegepaste maatregelen;
  • Facturen en betaalbewijzen om de uitgevoerde maatregelen aan te tonen.

Op de site van het RVO vind je een eenvoudig stappenplan dat je kan helpen bij het doen van een subsidieaanvraag. Hoeveel subsidie je ontvangt, is afhankelijk van verschillende factoren. De totale SEEH-subsidie kan oplopen tot een bedrag van maar liefst 15.000 euro als je kiest voor het zeer energiezuinig pakket. Laat je minimaal twee standaard energiebesparende maatregelen uitvoeren, dan kan je aanspraak maken op maximaal 10.000 euro. Wat ons betreft is het dus zeker de moeite waard om je woning te gaan isoleren!

isolatiematerialen