Winkelwagen incl. BTW excl. BTW
0 producten

 

Welkom bij Sleiderink Hout & Bouwmaterialen

Spouwmuurisolatie: welke kiezen bij nieuwbouw?

Welke spouwmuurisolatie u moet kiezen bij nieuwbouw lijkt in eerste instantie een lastige opgave. In dit artikel geven we graag inzicht in de diverse mogelijkheden, vertellen we waar u zoal op moet letten en geven we handige tips.

Wanneer u kiest voor het bouwen van een nieuwbouwwoning dan dient u, anno 2018, tal van materiaalkeuzes te maken en dient u aan evenveel voorschriften te voldoen. Vanwege de steeds strengere energieprestatie eisen die aan nieuwbouwprojecten gesteld worden is de keuze van de juiste spouwmuurisolatie een steeds belangrijkere factor.

Traditionele spouwmuurconstructieSpouwmuurisolatie bij nieuwbouw

In Nederland komen we voornamelijk tweeschalige bouw tegen, waarbij er gebruik gemaakt wordt van een binnenblad (de binnenmuur), een buitenblad (de buitenmuur) met daartussen een luchtlaag (de spouw). De spouw zorgt in dit geval voor het weren van vocht van buiten en biedt bovendien plaats aan thermisch isolatiemateriaal.

Isolatiewaarde

Om verschillende soorten isolatie juist op waarde te kunnen schatten wordt er gekeken naar de isolatiewaarde van het product. De isolatiewaarde kan op diverse manieren uitgedrukt worden. De meest voorkomende vormen zijn de “Rd” en de “Rc” waarde, waarbij de “Rd” waarde iets zegt over de isolatiewaarde van het product op zichzelf en waarbij de “Rc” waarde juist iets zegt over het product in combinatie met de gebruikte constructie (dus bijvoorbeeld in de spouw). Doorgaans geldt: hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Bouwbesluit eis: Spouwisolatie Rc 4,5

Volgens het huidige bouwbesluit (2012) gelden er hoge eisen op het gebied van thermische isolatie. Voor spouwisolatie is op dit moment de thermische isolatie eis dat de warmteweerstand ten minste 4,5 m2 K/W moet bedragen. Een hogere isolatiewaarde dan Rc 4,5 mag natuurlijk altijd. Let wel: een hogere Rc waarde betekent dikker isolatiemateriaal en daarmee automatisch ook een hogere prijs per m2.

Een momenteel veel toegepaste spouwisolatieplaat die voldoet aan de huidige bouwbesluit eisen is Recticel Eurowall in dikte 95 mm met een Rc waarde van 4,72:

De soorten spouwmuurisolatie zijn divers

De soorten isolatiematerialen die in spouwconstructies worden toegepast zijn divers en elke soort heeft zijn eigen typische eigenschappen en verwerkingseisen. De bekendste soorten spouwisolatie bij nieuwbouw zijn PIR, PUR, EPS en Glaswol. Van deze soorten heeft PIR doorgaans de hoogste isolatiewaarde en heeft EPS de laagste materiaalprijs. De keuze voor het soort spouwmuurisolatie is echter van veel factoren afhankelijk, waarbij de prijs van het materiaal lang niet altijd doorslaggevend is.

PIR

PIR isolatie, ook wel polyisocyanuraat genoemd, is hard kunststofschuim dat in de bouw hoofdzakelijk als thermische isolatie gebruikt wordt. PIR heeft doorgaans de laagste lambdawaarde en heeft daarmee de beste papieren om met relatief dunne isolatieplaten toch tot de gewenste isolatiewaarde te komen. Om bijvoorbeeld een Rc van 4,5 in de spouw (eis Bouwbesluit 2012) te behalen is er een dikte van +/- 95 mm PIR isolatie nodig.

PUR

PUR staat voor Polyurethaan schuim, kort gezegd: purschuim. Het is een vloeibaar kunststof isolatiemateriaal dat uit twee componenten bestaat (Polyol en PMDI). Bij samenvoeging van beide componenten vindt er een chemische reactie plaats waardoor de vloeistof snel uitzet en een hard schuim gaat vormen. PUR is een damp-open isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde (lambdawaarde van 0.023 – 0.032 W/mk). Het materiaal neemt geen vocht op zodat de isolatiewaarde constant blijft.

EPS

EPS, of ook wel geëxpandeerd polystyreen is het alom bekende isolatiemateriaal dat ook wel tempex of piepschuim genoemd wordt. Naast de toepassing als verpakkingsmateriaal is het uitermate geschikt als spouwmuurisolatie. De grote voordelen van EPS zijn de hoge drukvastheid en de lage prijs. Het nadeel van EPS ten opzichte van andere materialen is de relatief hoge lambdawaarde, waardoor er dikkere platen nodig zijn om tot eenzelfde Rc waarde te komen dan bijvoorbeeld bij PIR.

Glaswol

Glaswol is een silicaat dat gebruikt wordt als isolatiemateriaal. Het is een product dat vervaardigd wordt uit zand en gerecycled glas. Het is niet brandbaar en niet oplosbaar in water, en daardoor erg geschikt als bouwmateriaal. Omdat glaswol jeuk kan veroorzaken, moet bij het werken ermee wel beschermende kleding worden gedragen, zoals werkhandschoenen en een stofmasker. Glaswol is simpel te verwerken en het is licht in gewicht. Wanneer glaswol eenmal nat geworden is verliest het blijvend zijn isolerende vermogen.

Conclusie

Zoals in de vorige alinea al gezegd is de prijs van puur het isolatiemateriaal zelf lang niet altijd doorslaggevend. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de beschikbare ruimte in de spouw. Om technische en/of esthetische redenen houdt men de spouw het liefst zo compact mogelijk, er vallen dan gelijk een heel scala aan producten af. Naast de beschikbare ruimte moet men verder rekening houden met de duurzaamheid en het verwerkingsgemak van het materiaal. Een duurzaam product dat goed is aangebracht zorgt immers voor een goed geïsoleerde woning en maakt met name op de lange termijn het grote verschil!

 

Laatste update van dit artikel: 5 juli 2018