Winkelwagen incl. BTW excl. BTW
0 producten

 

Welkom bij Sleiderink Hout & Bouwmaterialen

PIR spouwisolatie; een productvergelijking

Welke PIR spouwisolatie u moet kiezen voor uw nieuwbouwproject kan soms een puzzel zijn, maar de kans dát u voor PIR isolatie kiest is groot. De voordelen zijn immers aanzienlijk. In dit artikel maken we een productvergelijking van 4 populaire producten die momenteel veel toegepast worden. Voordat we aan de vergelijking beginnen lichten we eerst kort de voor- en nadelen van PIR isolatie toe:

Voordelen van PIR

  • Het grootste voordeel van PIR platen in de spouw is de hoge isolatiewaarde en daarmee tegelijkertijd de relatief dunne plaatdikte in de spouw.
  • Het isolatiemateriaal is ongevoelig voor vocht, daardoor rot het niet en neemt het geen vocht op. Anders dan bijvoorbeeld bij glaswol behoudt PIR zijn isolatiewaarde wel als het nat wordt.
  • De meeste PIR isolatieplaten die bedoelt zijn voor toepassing in de spouw zijn voorzien van tand en groefsysteem, hierdoor zijn de platen eenvoudig te verwerken.
  • Het is eenvoudig op maat te zagen en het irriteert de huid niet zoals glaswol wel doet.

Nadelen van PIR

  • Een nadeel van de toepassing van PIR als spouwisolatie: het kunststofmateriaal is nagenoeg niet afbreekbaar.
  • Door de stijfheid van het materiaal is het niet te vervormen of samen te drukken om het zodoende perfect te laten aansluiten. Naden en kieren rondom kozijnen en dergelijke dienen te worden opgevuld met isolatieschuim.

PIR; niet voor niets de meest verkochte spouwplaat

PIR spouwisolatie heeft doorgaans de laagste lambdawaarde en daardoor heeft het automatisch de hoogste isolatiewaarde. Daarmee heeft het de beste papieren om met relatief dunne isolatieplaten toch tot de gewenste isolatiewaarde te komen. Om bijvoorbeeld een Rc van 4,5 in de spouw (eis Bouwbesluit 2012) te behalen is er een dikte van slechts 95 mm PIR isolatie nodig. Niet voor niks dus dat momenteel bij nieuwbouw spouwisolatie veelal voor PIR platen gekozen wordt. In dit artikel vergelijken we 4 populaire soorten spouwisolatie: Kingspan Kooltherm K8, IKO Enertherm ALU TG, Unilin Utherm Wall Pir L en Recticel Eurowall.

Kingspan Pir Spouwisolatie

Kingspan is een van de bekende merken PIR spouwisolatie. Met de Kooltherm K8 spouwplaat levert Kingspan hoogwaardige isolatie voor spouwmuren. Zoals bij elke pir plaat tegenwoordig is ook de Kooltherm K8 voorzien van alu cachering en sponning rondom. Met een lambdawaarde van 0,020 W/mK heeft deze plaat de hoogste isolatiewaarde, daarmee kan theoretisch de meest compacte spouwmuurconstructie worden gecreëerd. Tegelijkertijd is de Kooltherm K8 met €31,25 per m2* wel verreweg de duurste pir plaat in deze vergelijking.

Kingspan Kooltherm K8

IKO Enertherm ALU TG

IKO Enertherm brengt de ALU TG als hoogwaardige spouwisolatieplaat. Net als de Kooltherm K8 is dit een lichtgewicht vormvaste spouwplaat met ALU cachering en rondom sponning. De ALU TG doet het kwa prijs per m2 al een heel stuk beter dan de Kingspan isolatieplaat, namelijk € 28,85 per m2*

IKO Enertherm ALU TG

Unilin spouwisolatie

Een van de andere bekende merken op het gebied van isolatie is Unilin. Unilin heeft de UTHERM wall PIR L als isolatieoplossing voor de spouwmuur. Ook dit materiaal is kwa specificaties 1 op 1 vergelijkbaar met de andere spouwplaten in deze vergelijking. Met € 25,56 per m2* is dit een van de voordeligste spouwisolatieplaten op de markt.

Unilin Utherm Wall PIR L

Recticel

Als laatste vergelijken we de prijs en specificaties van Recticel. De meest verkochte spouwplaat van Recticel is Eurowall. Eurowall is een isolatieplaat met aan vier zijden een tand- en groef kliksysteem. Eurowall is voorzien van asymetrische bekleding, de ene zijde is voorzien van een alu cachering, bedoeld voor de spouwzijde, de andere zijde is voorzien van een alkalisch (cement) bestendige laag. De plaatafmeting is net als bij de andere producten in deze vergelijking 600 mm x 1200 mm. Met een (vanaf)prijs van €18,24 per m2 is Eurowall verreweg het voordeligste alternatief in deze productvergelijking.

Recticell Eurowall Spouwmuurisolatie

Conclusie

We kunnen concluderen dat de 4 vergeleken producten kwa specificaties nagenoeg gelijk zijn. Ze hebben allen een plaatafmeting van 600x1200 mm, ze hebben allen een alu cachering en stuk voor stuk zijn ze voorzien van een sponning rondom. Ook op het gebied van isolerende kwaliteit doen ze amper voor elkaar onder. Aangezien de genoemde materialen op technisch gebied amper voor elkaar onder doen hebben wij bij Sleiderink er voor gekozen om uitsluitend het meest interessante alternatief aan te bieden: Bekijk onze oplossing voor de beste PIR spouwisolatie; Recticel Eurowall

De resultaten in een schematisch overzicht:

Merk: 

Kingspan Kooltherm K8

IKO Enertherm ALU TG

Unilin Utherm Wall

Recticel Eurowall

Dikte

84 mm

100 mm

92 mm

95 mm

Afmeting

600 x 1200

600 x 1200

600 x 1200

600 x 1200

Rd

4,20

4,50

4,15

4,30

Rc

4,59

5,00

4,60

4,72

Sponning

Rondom

Rondom

Rondom

Rondom

Prijs/m2 *

€ 31,25

€ 28,85

€ 25,56

€ 18,24

 

* Uitgangspunten: Rc 4,5 op basis van traditionele spouwmuurconstructie. Prijzen uitgedrukt als prijs per m2. Op basis van gemiddeld prijspeil juli 2018.

 

Laatste update van dit artikel: 19 september 2018